Już 10 września, po raz kolejny zbierze się Parlamentarny Zespół ds. ustawowego uregulowania zawodu dietetyka i utworzenia samorządu zawodowego dietetyków. Tematem będą kwalifikacje niezbędne do wykonywania zawodu dietetyka.
Udzielanie
porad żywieniowych jest nagminne i wciąż „modne”.
Ale
czy bezpieczne jest bezrefleksyjne wprowadzanie w życie diety „dla
każdego” proponowanej przez naszego ulubionego aktora czy
sportowca? Zdecydowanie nie. Tylko profesjonalne przygotowanie
podczas kierunkowych studiów licencjackich i magisterskich da
pewność prowadzenia właściwej dietoterapii.
Już po ukończeniu studiów licencjackich na kierunku Dietetyka absolwent ma podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Potrafi planować jadłospisy racjonalnego żywienia dla osób o różnych potrzebach zdrowotnych, wchodzące w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją i zasadami Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP). Dyplomowanego dietetyka wyróżnia także to, że potrafi przeprowadzić kontrolę jakość produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania. Co istotne – jest w stanie dokonać oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia pacjentów oraz wyciągnąć odpowiednie wnioski terapeutyczne. Jest przygotowany do prowadzenia edukacji zdrowotnej promującej prawidłowe odżywianie i aktywność fizyczną będące ważnym elementem zdrowia publicznego.
Studia
II stopnia - magisterskie
poszerzają kompetencje dietetyka. Studenci uczą się holistycznego
podejścia do pacjenta. Zakłada ono m.in. planowanie diet
leczniczych wg. zasad żywienia klinicznego, które stanowi
integralną część leczenia większości chorób przewlekłych czy
onkologicznych. Dyplomowany dietetyk ma wiedzę na temat
psychodietetyki, a także interakcji pomiędzy żywnością a lekami.
Dzięki tej wiedzy, wraz z lekarzem i pielęgniarką dietetyk jest
pełnoprawnym członkiem zespołu terapeutycznego.
Absolwenci
kierunku Dietetyka studiów drugiego stopnia są przygotowani do
pracy m.in. w: specjalistycznych oddziałach szpitalnych,
instytucjach naukowo - badawczych, ośrodkach badawczo - rozwojowych,
placówkach sportowych (kliniki sportowe, fitness kluby, siłownie),
firmach farmaceutycznych produkujących preparaty do żywienia
dojelitowego i pozajelitowego, firmach produkujących żywność
specjalnego przeznaczenia, wydziałach zdrowia samorządów
terytorialnych, stacjach sanitarno - epidemiologicznych,
organizacjach konsumenckich oraz pożytku publicznego. Absolwenci
kierunku Dietetyka mogą prowadzić własne gabinety poradnictwa
żywieniowego.