Jesteś
tym, co jesz
Już w
XIX wieku niemiecki filozof Ludwig Feuerbach mówił: „Człowiek
jest tym, co zje”.
Dziś
możemy powiedzieć, że poprzez odpowiedni dobór diety dla
indywidualnego organizmu można wpływać nie tylko na stan zdrowia,
ale również na samopoczucie, wydolność organizmu, nastrój,
wytrzymałość, skład masy ciała czy przyrost mięśni. – To
coraz większy zakres wiedzy, która rozbudowuje się dosłownie
z dnia na dzień – mówi dr hab. Dorota Nowak, dyrektor programu
nauczania na kierunku
Dietetyka
w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula w Warszawie.
Zwraca
przy tym uwagę, że o diecie bardzo dużo mówi się w mediach, ale
przekaz nie zawsze jest prawdziwy czy zgodny z aktualną wiedzą. –
Tylko studia z zakresu dietetyki pozwalają poznać rzeczywiste
zależności między tym, co zjemy, a tym w jakiej jesteśmy formie –
podkreśla dr Nowak. W
Szkole
Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula
kształceni są profesjonaliści z kompetencjami, które pozwalają
działać w obszarach mających wpływ na zdrowie i samopoczucie
człowieka. Studia pozwalają zdobyć wysokie kwalifikacje, a te z
kolei otwierają drzwi do udanej kariery zawodowej.
Jak
być dobrym dietetykiem?
Dietetyk
to bardzo odpowiedzialna profesja, która jednocześnie daje ogromną
satysfakcję. Pod okiem profesjonalisty, ludzie zmieniają swoje
życie na lepsze. Stają się zdrowsi i sprawniejsi, lepiej się
czują sami ze sobą. Dietetyk, który posiada rzetelną i
interdyscyplinarną wiedzę, jest przewodnikiem w dziedzinie zdrowego
żywienia.
W
trakcie studiów w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula
nauczysz się diagnozować i rozpoznawać potrzeby osób
odwiedzających gabinet dietetyka. Dowiesz się, jak powinien
odżywiać się człowiek zdrowy, ze zwróceniem uwagi na
zróżnicowaną aktywność fizyczną, wiek, stan fizjologiczny, a
także narodowość czy upodobania kulinarne. Nauczysz się
identyfikacji
i korygowania błędów żywieniowych, sporządzania właściwych
receptur, technologii przetwarzania żywności oraz sposobów
komponowania potraw, tak aby uzyskać założoną i zaprojektowaną
wartość odżywczą. Poznasz także nowoczesne narzędzia niezbędne
w pracy dietetyka – aparaty i urządzenia technologiczne. Zyskasz
umiejętność nawiązywania kontaktu z klientami, formułowania
porad a także krytycznej
oceny rzeczywistej wartości lansowanych na rynku diet.
Unikatowy
program studiów
– Program nauczania na
kierunku Dietetyka w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula
w Warszawie jest unikatowy w skali kraju – podkreśla dr hab.
Dorota Nowak. –
Został opracowany we współpracy z praktykami i jest w sposób
ciągły modyfikowany tak, aby uwzględnić najnowszą wiedzę z
dziedziny dietetyki oraz najnowsze trendy – mówi. Wykładowcami
w Vistuli są zaś praktykujący dietetycy, którzy pracują także
naukowo. To
eksperci z wykształceniem medycznym, specjaliści współpracujący
z lekarzami lub placówkami medycznymi oraz dietetycy prowadzący
własną praktykę. Z reguły uprawiają węższe specjalności
dietetyczne, przez co ich wiedza jest bardzo głęboka.
Atutem
studiów w Vistuli są również specjalności. Poradnictwo
dietetyczne pozwała zyskać kompetencje
pozwalające komponować diety. Będziesz mógł wspomóc swoich
klientów w ich pracy nad sprawnością, wydolnością i kondycją
psychiczną.
Specjalność
Dietetyka dla osób aktywnych fizycznie koncentruje się zaś na
żywieniu osób uprawiających sport, które mają szczególne
potrzeby dietetyczne, a fachowe wsparcie w tym zakresie jest dla nich
niezwykle ważne.
Studia
z zakresu dietetyki w Vistuli pozwolą ci zdobyć renomę
profesjonalisty i rozpocząć fascynującą karierę. Dr
hab. Dorota Nowak zwraca jednocześnie uwagę, że dietetykę warto
studiować nie tylko mając na względzie przyszły zawód. – Warto
poznawać tajemnice dietetyki na potrzeby swoje, własnej
rodziny, ale również najbliższych znajomych. Student dietetyki
zawsze będzie w centrum zainteresowania towarzystwa, w którym się
znajduje, stanowi pewien autorytet i zdecydowanie wyróżnia się na
tle innych – mówi dr Nowak.
Więcej
o studiach z zakresu dietetyki w Szkole Głównej Turystyki i
Hotelarstwa Vistula dowiesz się w trakcie webinaru, który odbędzie
się w ramach
Dni
Otwartych
25 września o 11:15. Spotkanie poprowadzi dr Mariusz Jaworski –
Członek Polskiego Towarzystwa Psychologicznego i Polskiego
Towarzystwa Dietetyki, który w pracy naukowej zajmuje się
zagadnieniami związanymi z psychospołecznymi aspektami zaburzeń
odżywiania się, cukrzycą typu 2, psychometrią i metodologią
badań w dietetyce. Podczas Dni Otwartych w Vistuli zyskasz możliwość
skorzystania z wyjątkowej promocji – 50% rabatu na pierwszy rok
studiów.
WIĘCEJ:
https://www.vistulahospitality.edu.pl/kierunki-studiow/studia-licencjackie/dietetyka