
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie ponownie został sklasyfikowany w dziedzinowym Rankingu Szanghajskim (Global Ranking of Academic Subjects). Jako jedna z nielicznych polskich uczelni, UWM może się pochwalić miejscem w pierwszej setce dyscyplin badawczych. W zestawieniu Uniwersytet reprezentują: nauki weterynaryjne (Veterinary Sciences, które zostały ocenione najlepiej w Polsce), nauki rolnicze (Agricultural Sciences) oraz technologia żywności i żywienia (Food Science & Technology).
Weterynaria z Kortowa w TOP 75 na świecie – najlepsza w Polsce
Wśród najmocniejszych dyscyplin UWM po raz kolejny znajduje się weterynaria. Potwierdziła ona swoją wysoką pozycję i udowodniła, że naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego są wyjątkowymi ekspertami w tej dyscyplinie. Nauki weterynaryjne na UWM zajęły miejsce w przedziale – 51-75. Wydział Medycyny Weterynaryjnej UWM wyprzedza tym samym inne polskie jednostki kształcące w tej dyscyplinie.
UWM
nie zwalnia tempa – już wkrótce rozpocznie działalność
nowoczesne Centrum
Badawcze Klinik Weterynaryjnych,
które połączy działalność naukową z diagnostyką i leczeniem
zwierząt.
Nauki rolnicze wysoko – UWM w gronie najlepszych na świecie
W dziedzinie nauk rolniczych Uniwersytet Warmińsko-Mazurski ponownie znalazł się w przedziale 151–200, co czyni go jednym z siedmiu polskich ośrodków obecnych w tym zestawieniu i jedynym klasycznym uniwersytetem w tym gronie.
Wysoka ocena obejmuje szerokie spektrum badań: od rolnictwa i ogrodnictwa, po zootechnikę i rybactwo. To dowód na siłę i różnorodność badań prowadzonych m.in. na Wydziale Rolnictwa i Leśnictwa oraz Wydziale Bioinżynierii Zwierząt.
Co
szczególnie cieszy – w czołówce rankingu znalazł się
Wageningen University & Research, uczelnia, z którą UWM od lat
aktywnie współpracuje.
Technologia żywności i żywienia: badania na światowym poziomie
Trzecią dyscypliną UWM wyróżnioną w GRAS 2025 jest technologia żywności i żywienia, sklasyfikowana w przedziale 301–400. To wyjątkowy prezent na 80-lecie Wydziału Nauki o Żywności, który od dekad współtworzy rozwój branży spożywczej w Polsce.
Naukowcy z UWM realizują liczne projekty, również międzynarodowe – co potwierdza rosnący potencjał badawczy i otwartość uczelni na światową współpracę.
Dlaczego Rankingu Szanghajskiego nie da się przecenić?
GRAS 2025 obejmuje 57 dyscyplin i analizuje dorobek naukowy uczelni z całego świata w oparciu o pięć kluczowych obszarów:
World-Class Faculty – doskonałość kadry naukowej (obecność badaczy na liście Highly Cited Researchers (HCR), nagrody naukowe, liczba redaktorów naczelnych w czasopismach z listy Journal Citation Reports, stanowiska w międzynarodowych organizacjach naukowych);
High Quality Research – jakość badań (publikacje w najlepszych czasopismach branżowych);
Research Impact – wpływ badań (liczba cytowań i wskaźniki efektywności);
International Collaboration – współpraca międzynarodowa (publikacje powstałe w ramach partnerstw z zagranicznymi ośrodkami);
World-Class Output – najwyższej klasy osiągnięcia badawcze (publikacje w czołowych czasopismach, wyróżnienia i nagrody).


