WUM zapowiada nowości w programie nauczania na Dietetyce i Zdrowiu Publicznym na studiach II stopnia na Wydziale Nauk o Zdrowiu

WNoZ WUM

Z nadejściem roku akademickiego 2020/2021 Wydział Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zaplanował wprowadzenie wielu nowości do oferty kształcenia na studiach II stopnia na kierunkach dietetyka i zdrowie publiczne.

Pierwszą ważną zmianą jest skrócenie czasu trwania studiów - studia stacjonarne i niestacjonarne II stopnia na kierunkach dietetyka i zdrowie publiczne, jako jedyne w Polsce, będą trwały tylko 1,5 roku, czyli 3 semestry.

Na obu kierunkach prowadzony jest autorski program studiów, dostosowany do standardów europejskich – na dietetyce zgodny z The European Academic and Practitioner Standards for Dietetics opracowany przez The European Federation of the Associations of Dietetitians, zaś na zdrowiu publicznym – zgodny z nowoczesnym modelem nauczania opracowanym przez organizację The Association of Schools of Public Health in the European Region (ASPHER).

KOMPETENCJE OCZEKIWANE PRZEZ PRACODAWCÓW

Od kilku lat na kierunku zdrowie publiczne realizowany jest moduł przedmiotów z cyklu KOP! - Kompetencji Oczekiwanych przez Pracodawców, w ramach którego odbywa się kształtowanie kompetencji miękkich studentów. Od jesieni 2020 ten autorski moduł wprowadzony zostanie również do programu studiów na kierunku dietetyka. Studenci będą uczestniczyli w takich zajęciach, jak: Techniki uczenia się, Zarządzanie sobą w czasie, Wystąpienia publiczne, Budowanie wizerunku i networking, Aktywne wchodzenie na rynek pracy, Stres zawodowy i zapobieganie wypaleniu, Media społecznościowe, Przedsiębiorczość, Zakładanie i prowadzenie własnej działalności gospodarczej czy Budowanie relacji z klientem. Dzięki tym przedmiotom nabędą szeroki wachlarz kompetencji, cenionych przez europejskich pracodawców.

NOWE ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA

Kolejną nowością na tych kierunkach będzie wprowadzenie nowych ścieżek kształcenia będących odpowiedzią na potrzeby współczesnego rynku pracy. Zajęcia w ramach każdej ścieżki zaplanowano na 300 godzin dydaktycznych.

Na dietetyce studenci będą mieli do wyboru 3 ścieżki: Psychodietetykę, Żywienie Kliniczne i Edukator Zdrowotny.

W ramach modułu Psychodietetyka realizowane będą takie przedmioty jak: Społeczno-kulturowy kontekst jedzenia, Stres i radzenie sobie a zachowania związane z jedzeniem, Podstawowe umiejętności w budowaniu relacji terapeutycznej, Psychospołeczne aspekty nadwagi i otyłości, Zaburzenia związane z jedzeniem czy Uzależnienia behawioralne.

W ofercie ścieżki Żywienie Kliniczne będą zajęcia z zakresu: żywienia – w chorobach skóry, chirurgii i onkologii, położnictwie i neonatologii, nefrologii i hepatologii, żywienia kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt, dzieci z wrodzonymi wadami metabolizmu oraz żywienia osób starszych. Realizowane będą również m.in. przedmioty z dietoterapii: zaburzeń metabolicznych i endokrynnych, chorób sercowo-naczyniowych, chorób układu moczowo-płciowego, chorób autoimmunizacyjnych czy alergii i nietolerancji pokarmowych.

W ramach ścieżki Edukator Zdrowotny prowadzone będą natomiast zajęcia, takie jak: Nutrisensoryka, Diety niekonwencjonalne i trendy żywieniowe, Medycyna kulinarna, Dietetyka sportowa z elementami fizjologii wysiłku fizycznego, Suplementy diety, Komunikacja i media w edukacji zdrowotnej, Nowe trendy w żywieniu i dietetyce, Regulacja metabolizmu, Metabolizm białka i energii czy Projektowanie produktów i potraw dietetycznych.

Na stacjonarnych studiach II stopnia na kierunku zdrowie publiczne, studenci będą mieli do wyboru aż 5 ścieżek kształcenia: Zarządzanie w ochronie zdrowia, Epidemiologia z elementami promocji zdrowia, Badania kliniczne i ocena technologii medycznych, Edukacja zdrowotna i marketing społeczny (NOWOŚĆ!) oraz Analityk w systemie ochrony zdrowia (NOWOŚĆ!).

W ramach nowej ścieżki – Edukacja zdrowotna i marketing społeczny będą realizowane takie przedmioty jak: Podstawy marketingu społecznego, Komunikowanie i rzecznictwo, Kompetencje interpersonalne, Planowanie programu edukacji zdrowotnej, Metody i techniki marketingu społecznego, Ewaluacja i badania naukowe w edukacji zdrowotnej czy Badania w marketingu społecznym.

W bogatej ofercie ścieżki Analityk w systemie ochrony zdrowia znalazły się zaś takie zajęcia, jak: Znaczenie "Data science" we współczesnym świecie, Elektroniczny zapis medyczny, Testowanie systemów teleinformatycznych, Fizyka i inżynieria w medycynie, Zarządzanie ryzykiem a Data Science, Zarządzanie projektami z zakresu Data science, Ekonomika zdrowia, Wykorzystanie danych cyfrowych w systemie ochrony zdrowia - wprowadzenie do BIG DATA, Podstawowe zagadnienia Business Intelligence, Sztuczna inteligencja, Machine learning, Podstawy programowania, Wprowadzenie do R i/lub Python, Zaawansowane metody analizy i wizualizacji danych, Architektura systemów danych, Bazy i rejestry w praktyce klinicznej i badaniach, Wstęp do oceny technologii medycznych (HTA), Analiza wpływu na budżet czy Modelowanie danych w epidemiologii.

DYNAMICZNY RYNEK PRACY

Wprowadzone przez Wydział Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zmiany w ofercie kształcenia na studiach II stopnia na kierunkach dietetyka i zdrowie publiczne, podyktowane są wymaganiami współczesnego, dynamicznie zmieniającego się rynku pracy. Wraz z szybkim pojawianiem się nowoczesnych technologii i coraz bardziej zaawansowanych rozwiązań technicznych, a także nowych trendów i stylów życia – rynek zdrowia i rynek pracy podlegają nieustannym transformacjom. Istnieje potrzeba kształcenia przyszłych kadr medycznych, w tym dietetyków i liderów zdrowia publicznego w oparciu o program studiów uwzględniający aktualne zmiany, postęp medyczny, technologiczny, problemy i zapotrzebowanie współczesnego społeczeństwa. Ponadto edukowanie studentów w zakresie umiejętności technicznych, przywódczych, biznesowych, w tym szerokiego wachlarza kompetencji społecznych.

Wydział Nauk o Zdrowiu WUM kształci przyszłych ekspertów, m.in. dietetyków klinicznych, sportowych, psychodietetyków, edukatorów zdrowotnych, liderów zdrowia publicznego, analityków w systemie ochrony zdrowia, specjalistów z zakresu: epidemiologii, promocji zdrowia, badań klinicznych oraz zarządzania w ochronie zdrowia – profesjonalistów, którzy są cenieni w rożnych branżach, nie tylko w branży usług medycznych i zdrowotnych, ale także w biznesowej, medialnej i wielu innych.

WNoZ WUM naucza studentów od 20 lat, a wykształcenie na oferowanych przez niego kierunkach: dietetyce, pielęgniarstwie, położnictwie, ratownictwie medycznym i zdrowiu publicznym, zdobyło już blisko 18 tys. absolwentów.

Szczegółowe informacje na temat bogatej oferty edukacyjnej Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego są dostępne na stronie internetowej:

www.wnoz.wum.edu.pl.

Zapraszamy również na fanpage facebook’owy WNoZ-u:

https://pl-pl.facebook.com/WNoZ.WUM


mgr Dominika Robak – specjalista ds. promocji Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM


data ostatniej modyfikacji: 2020-04-30 09:10:28
Komentarze
 
Polityka Prywatności