Dietetyk podpowiada jak jeść smacznie, a jednocześnie zdrowo. Z pewnością właśnie w ten sposób zawód dietetyka postrzega większość osób. Pod pojęciem dietetyki kryje się jednak znacznie więcej, dlatego wybierając się na studia dietetyczne, warto zorientować się, jakie specjalizacje będziemy mieli do wyboru na licencjacie. Zapoznaj się z naszym artykułem i zobacz, jakie ścieżki kształcenia można wybrać podczas trzyletnich studiów licencjackich.
Studia dietetyczne – na czym dokładnie polegają?
Studia na kierunku dietetyka od wielu lat cieszą się ogromną popularnością. Z jednej strony wynika to z faktu, że coraz większą wagę przywiązujemy do zdrowego odżywiania i nawyków żywieniowych, a z drugiej – dietetyka jest kierunkiem bardzo przyszłościowym, który gwarantuje nie tylko atrakcyjne zarobki, ale również spełnienie zawodowe. Na czym dokładnie polegają studia na kierunku dietetyka?
Studenci na tym kierunku zdobywają wiedzę praktyczną i teoretyczną na temat ogólnie pojętej dietetyki. Szkolą się między innymi w zakresie diagnozowania schorzeń, będących efektem nieprawidłowego odżywiania, oraz leczenia tych schorzeń. Absolwenci mają również wiedzę na temat wpływu odżywiania na różnego rodzaju schodzenia oraz stosowania konkretnych diet w przypadkach nietolerancji na poszczególne składniki odżywcze. Istotna jest także wiedza z poradnictwa dietetycznego.
To tyle z ogółów. A jakie ścieżki kształcenia można objąć na studiach dietetycznych?
Dietetyka medyczna
Oczywiście, na różnych uczelniach można znaleźć różne specjalizacje, które będą się od siebie nieco różniły. Jednak dietetyka medyczna do specjalizacja, którą znajdziemy na każdej uczelni, mającej w swojej ofercie edukacyjnej dietetykę. Na tej ścieżce kształcenia absolwent zdobywa między innymi praktyczną i teoretyczną wiedzę na temat żywienia człowieka chorego, zmagającego się z różnymi schorzeniami autoimmunologicznymi, nowotworowymi, sercowo-naczyniowymi czy psychicznymi, projektowania diet leczniczych zasad organizacji żywienia w szpitalach.
Dietetyka sportowa
Jest to specjalizacja, na którą w ostatnich latach zwraca się coraz większą uwagę. Zarówno amatorskie, jak i profesjonalne sukcesy sportowe są w dużym stopniu uzależnione od stosowanej diety. Dlatego absolwenci specjalizacji dietetyka sportowa zyskują szeroką wiedzę teoretyczną na temat potrzeb żywieniowych sportowców wykonujących poszczególne dyscypliny sportowe, którą następnie potrafią wykorzystać w praktyce.
Dietetycy sportowi nie tylko potrafią opracować diety dla sportowców oraz oceniać ich stan odżywiania, ale także umieją przygotować osobę aktywną fizycznie do wysiłku sportowego i wprowadzić program żywieniowy podczas kontuzji czy rehabilitacji, który pozwoli im szybko odzyskać formę po powrocie do zdrowia.
Psychodietetyka
Choć związki psychologii z dietetyką są znane od dawna, psychodietetyka jest stosunkowo nową dziedziną nauki. Zajmuje się ona analizowaniem i badaniem czynników psychologicznych kształtujących nawyki żywieniowe i zachowania związane z odżywianiem. Absolwenci tego kierunku mają wiedzę na temat ocen sposobu odżywiania, rozpoznawania czynników psychologicznych w sposobie odżywiania, czy zapobiegania powstaniu chorób żywieniowo-zależnych.
Wybierając uczelnię, na której chcemy się kształcić w dietetyce, warto wziąć pod uwagę szczególnie te, które mają różne specjalizacje. Jeśli interesuje Cię jedna z powyższych ścieżek, zapoznaj się z ofertą Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi.