Projektowanie produktów browarniczych i gorzelniczych, systemy zarządzania jakością w produkcji alkoholi, marketing produktów czy zajęcia praktyczne w browarze i gorzelni – to tylko niektóre atuty studiów podyplomowych „Gorzelnictwo i piwowarstwo”. To unikalny w skali kraju projekt łączący teorię i praktykę z zakresu technologii browarniczej, słodowniczej oraz gorzelniczej.
– W ostatnich latach obserwujmy bardzo intensywny rozwój
piwowarstwa i gorzelnictwa w Polsce. Pojawia się coraz więcej
browarów rzemieślniczych, restauracyjnych, mini browarów, a także
gorzelni i destylarni rzemieślniczych. Potrzebne są osoby z
odpowiednim wykształceniem, dlatego też wyszliśmy z pomysłem
utworzenia kierunku, na którym będą kształcić się specjaliści,
którzy później znajdą w nich pracę – mówi dr hab. Marcin
Lis, prof. AWSB, Prorektor ds. Studenckich i Współpracy z
Otoczeniem
– Akademia WSB na bieżąco dopasowuje swoją
ofertę do zmian zachodzących w szkolnictwie wyższym oraz na
rynku pracy. Śledzimy trendy i konsultujemy nowe kierunki ze
środowiskiem biznesowym, a efektem jest między innymi kierunek
„Gorzelnictwo i piwowarstwo” – dodaje.
W programie studiów znajdziemy m.in. przedmioty takie jak: historia piwowarstwa, historia gorzelnictwa, materiałoznawstwo, produkcja alkoholu - wprowadzenie biologiczne i chemiczne, technologia piwowarstwa, technologia gorzelnictwa, maturacja napojów alkoholowych, systemy zarządzania jakością w produkcji alkoholi, odpady gorzelnicze oraz piwowarskie, a także analiza sensoryczna. Słuchacze odbędą także spotkania z praktykami w ramach zajęć wyjazdowych do gorzelni i browaru, które poprowadzą między innymi sommelierzy i gorzelnicy. Odbycie praktyk pozwoli na poznanie specyfiki pracy i problemów typowych dla zakładów o różnej wydajności produkcji.
- Przemysłowa produkcja alkoholu to złożony proces, a jego składowe można wykorzystać nie tylko w branży spożywczej. Produkty rolne, które mogą zostać poddane fermentacji są podstawą nie tylko dla produkcji alkoholi, ale mogą być też paliwem alternatywnym lub znaleźć zastosowanie w syntezie chemicznej. W ramach studiów zaprezentujemy najnowsze trendy w piwowarstwie i gorzelnictwie zarówno od strony produkcyjnej jak i tworzenia alkoholi. – mówi Marek Różycki, gorzelnik i wykładowca akademicki.
Absolwenci studiów zdobędą szeroką wiedzę dotyczącą m.in. charakterystyki surowców stosowanych w browarnictwie i gorzelnictwie, prawnych i ekonomicznych aspektów produkcji alkoholi w Polsce i Unii Europejskiej, a także specyfiki rynku krajowego i europejskiego. W ramach zajęć przewidziano także zajęcia w zakresie przeciwdziałania alkoholizmowi i aspekty kulturowe spożywania alkoholi. Wiedza zdobyta w trakcie nauki pozwoli również na prowadzenie własnej działalności gospodarczej.
Studia skierowane są do osób z co najmniej wyższym wykształceniem,
trwają 2 semestry, a całość kończy się egzaminami zaliczającymi
poszczególne semestry nauki.
WIĘCEJ INFO: https://bit.ly/3Mp40Fy