Dietetyka i ekologia żywności to studia II stopnia prowadzone przez Krakowską Wyższą Szkołę Promocji Zdrowia. Ucząc się na tym kierunku, możesz wybrać jedną z trzech specjalności: dietetyka kliniczna, psychodietetyka oraz ekologia żywności.
Absolwent studiów II stopnia na kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność:
posiada zaawansowaną wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne
niezbędne do wykonywania zawodu dyplomowanego dietetyka,
rozumie
potrzeby społeczne w zakresie żywienia,
przestrzega praw konsumenta
i pacjenta oraz
potrafi podjąć współpracę z innymi specjalistami dla ich
dobra
posiada rozszerzoną wiedzę w zakresie fizjologii żywienia,
toksykologii żywności, nutrigenomiki, immunologii, psychologii
społecznej, demografii i epidemiologii żywienia
zna regulacje prawne
i ustawodawstwo żywnościowe i żywieniowe
posiada zaawansowaną
wiedzę w zakresie europejskich programów walki z otyłością i chorobami
dietozależnymi