Rekrutacja na kierunek Dietetyka została już otwarta. Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku zaprasza wszystkich, którzy chcieliby zgłębić tajniki zdrowego i racjonalnego odżywiania oraz poszerzyć swoją wiedzę na temat funkcjonowania naszego organizmu. Oferowane są 3-letnie studia w formie dziennej i zaocznej. Kończąc studia w Wyższej Szkole Zdrowia absolwent uzyskuje dyplom licencjata, a kontynuując je na studiach II stopnia, tytuł magistra.
Jak należy się odżywiać, by pozostać zdrowym i pełnym energii? Jak pomóc osobie, która już cierpi na choroby związane z niewłaściwym odżywianiem się? Odpowiedzi może udzielić dietetyk – specjalista mający wiedzę na temat prawidłowego żywienia, znający zasady działania ludzkiego ciała i jednocześnie mający predyspozycje terapeutyczne.
Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że obecnie cierpiących na otyłość jest ponad 400 mln dorosłych, a na nadwagę – około 1,6 mld. Dodatkowo otyłość klasyfikuje się do pierwszej dziesiątki chorób – czynników ryzyka, przyczyniających się do wzrostu liczby zgonów. Z tego względu są one nazywane plagą XXI wieku. Głównymi przyczynami zachorowalności są: niewłaściwy sposób żywienia, w tym przejadanie się, brak dbałości o dobry skład pożywienia, jedzenie niedokładne i w pośpiechu, oraz styl życia: brak ruchu i nadmiar stresu. Dzisiejsze podejście do problematyki zdrowego żywienia ma na uwadze pacjenta, nie tylko pod względem fizycznym, ale również psychologicznym.
Studiując dietetykę, studenci dowiedzą się, jak działa ludzki organizm i jakie procesy w nim zachodzą. Nauczą się układać odpowiednio dobrane diety zarówno dla chorego, jak i zdrowego człowieka z uwzględnieniem jego cech genetycznych, nietolerancji pokarmowych, alergii, stylu życia i prywatnych preferencji. Zdobędą również szeroką wiedzę na temat projektowania i prowadzenia procesów technologicznych stosowanych w produkcji żywności. Poznają metody ocen żywienia i sposobu odżywiania młodzieży, osób dorosłych, w podeszłym wieku, kobiet w ciąży, osób uprawiających różne dyscypliny sportowe oraz w różnych warunkach środowiskowych. Dowiedzą się także, jak powinna wyglądać komunikacja z pacjentem (oraz jego rodziną), na co należy zwrócić uwagę i czym się kierować podczas rozmowy.
Ponadto, podczas studiów studenci nabędą wielu nowych umiejętności – między innymi nauczą się przeprowadzać wywiad żywieniowy, udzielać porad indywidualnych oraz grupowych, obsługiwać i wykorzystywać specjalne urządzenia przeznaczone do identyfikacji wybranych składników żywności i sporządzania potraw. Będą potrafił zaplanować i wdrożyć odpowiednie postępowanie żywieniowe w celu zapobiegania chorobom dietozależnym oraz ich leczenia. Poznają także zasady interakcji leków z żywnością.
Uczelnia kładzie duży nacisk na zajęcia praktyczne oraz praktyki zawodowe. Studenci kierunku dietetyka realizują bogaty program praktyk w różnego rodzaju placówkach, w tym również szpitalach i innych ośrodkach żywienia zbiorowego. Takie doświadczenia umożliwiają przyszłym przedstawicielom zawodu dietetyka, poznanie pracy nie tylko z perspektywy pracy gabinecie, ale również w zestawieniu z dużą grupą pacjentów o zróżnicowanych potrzebach.
Wysoką jakość kształcenia Uczelni zapewnia wykfalifikowana kadra ekspertów, w tym lekarzy i praktyków, która poprzez codzienną pracę z pacjentami, a także nieustanne podnoszenie swoich kwalifikacji jest w stanie w najlepszy sposób przygotować Studentów Wyższej Szkoły Zdrowia do pracy w zawodzie. Jednym z ekspertów od lat współpracujących z Uczelnią jest dr n. med. Paulina Borek Trybała: Od wielu lat z wielką przyjemnością jestem częścią kadry dydaktycznej w Wyższej Szkole Zdrowia. Prowadzę przedmioty Podstawy Żywienia Człowieka oraz Żywienie Człowieka – w ramach których studenci zdobywają wiedzę miedzy innymi: z zakresu składników odżywczych, wartości energetycznej pożywienia, wpływu sposoby żywienia na profilaktykę chorób cywilizacyjnych. Przedmioty składają się z części wykładowej – teoretycznej oraz z wielu godzin zajęć praktycznych na których układne są jadłospisy, dokonujemy pomiarów antropometrycznych niezbędnych do oceny stanu odżywiania oraz zapoznajemy się z żywieniem klinicznym, np. poprzez testowanie specjalnych medycznych odżywek – stosowanych w leczeniu żywieniowym. Serdecznie zachęcam do rozpoczęcia edukacji na WSZ. Uczelnia gwarantuje teorię i praktykę w jednym!
Zdobywanie wiedzy ułatwiają także bogato wyposażone pracownie specjalistyczne oraz zaplecze dydaktyczne. Studenci uczą się pracy na profesjonalnym programie służącym do układania diet, którego znajomość jest niezbędna w późniejszej praktyce zawodowej. Wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu kształceniu na tym kierunku jest gwarancją doskonałego przygotowania do wejścia na rynek pracy lub kontynuowania nauki w zakresie nauk o zdrowiu.
Absolwenci Wyższej Szkoły Zdrowia są dobrze przygotowani do planowania racjonalnego żywienia dla wszystkich grup wiekowych, oceny stanu niedożywienia i zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym. Mają też kompetencje do organizowania żywienia zbiorowego i leczniczego w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, zakładach żywienia zbiorowego, zarówno otwartych, jak i zamkniętych.
Po ukończeniu studiów na kierunku dietetyka znajdują zatrudnienie w zakładach żywienia zbiorowego oraz zakładach cateringowych, sanatoriach czy domach opieki. Wielu z nich samodzielne prowadzi także własną działalność gospodarczą związaną z kierunkiem studiów.